Reklámfaló

Reklámok , hirdetések, legújabb külföldi filmek, régi propagandafilmek, gerilla-marketing és minden egyéb kivesézése, amivel közvetlenül vagy közvetetten manipulálnak minket!

Utolsó kommentek

Nyereményre éhesen- válogatás a legjobb reklámfilmekből

2011.01.24. 14:10 Kételkedem

LEGO a gyermekek kreativitásának fejlődéséért?

Címkék: lego kreativitás bionicle reklámfaló

 

A következő bejegyzést főként azoknak szánom, akik  gyakorló szülők, vagy gyermek vállalását fontolgatják. Az utóbbi időben egyre több olyan LEGO-t hirdetnek,  melyek burkoltan vagy nem burkoltan agresszivitásra sarkalnak és mentesek a kreativitástól.
Mivel nem vagyok pszichológus, nem szeretném azzal untatni az olvasókat, hogy ezeknek a játékoknak van-e hatásuk a gyermeki lélek fejlődésére, hanem egyszerűen felhívnám egy tényre a LEGO készítőinek figyelmét:
A LEGO számomra az építésről szólt, egész gyermekkoromat meghatározó élményként. gyakorló apaként is első dolgom volt bővíteni a fiaim készletét. Mindenki tudja, hogy néz ki az igazi LEGO figura… Fanatikus szülőként még Legolandba is ellátogattunk.
DE: Az első traumát a Bionicle okozta. „3 egykori hős most szembeszáll velük!” – mondta 5 éves fiam a reklám szövegét (gratulálok a kitalálóknak) A Bionicle után az okos marketingesek egyből megálmodták a megmaradt műanyagokból a Hero Factory hőseit, még ezt is valahogy el tudtam fogadni.
De most új őrület hódit, a csontvázakból és nindzsákból álló Ninjago. Csak azt szeretném megkérdezni az alkotóktól, szükség van erre? A Lego kreativitásról, építésről szól, nem biztos, hogy jó marketingstratégia lealacsonyítani ezt a képességfejlesztő játékot a bábukat tologató szintre.
 
 
Kérem vissza a mosolygós arcú figurákat! Igen, tudom hogy lehet kapni a régi típust is, de miért nem látok olyan reklámot, ahol a nagy dobozban kapható LEGO-kat reklámozzák?
Maradi vagyok tudom, egy bánatom, hogy ezekről a kérdésekről nem kis hazánkban döntenek… És igen, én is szeretem a különböző LEGO figurákat, de miért kell agresszivitás?
 
Ti mit gondoltok?
 

 

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfalo.blog.hu/api/trackback/id/tr392609758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butcher__ 2011.01.24. 22:31:09

Ez mind szép és jó, de ha a lego nem nyit ebbe az irányba akkor nyit más. És mivel pár éve még elég nagy szarban volt a cég, nem engedheti meg magának hogy egy ilyen piacon ne telepedjen meg. Megszox vagy megszöx ugyebár :)

Mária 2011.01.24. 22:38:26

Ha a gyerek nem kéri kifejezetten ezeket a figurákat, akkor nem kell megvenni.

Ha azért kéri, mert az iskolában erről beszélnek, vagy mert a tévében látta a reklámot, akkor meg kell próbálni meggyőzni arról, hogy ez miért nem jó, és ajánlani kell egy szerinted jó alternatívát ami a gyereknek is jobban tetszik.

Ha neki magának van erre a fajta játékra igénye, akkor baj van.

OkoskaTo:rp 2011.01.24. 22:47:34

A pénz a menő dolgok (Harry Potter, Star Wars stb.) franchise-olásában, és az agresszív cuccok (Bionicle, Ninjago) nyomatásában van.

De a Lego züllése nem ezekkel kezdődött, hanem amikor a fantáziadús kombinálgatós készletek helyett ráálltak a gyűjthető minifigek és "gyűjtsd össze mindet!" témák szórására. Kár értük.

nuttmeg 2011.01.24. 22:50:11

butcher okfejtésével egyetértek, marmint azzal, hogy a piac logikaja ilyen. De normativ szemszogbol megkozelitve, szeretnem azt gondolni (hinni), hogy a LEGO vallalatnak van valami ertekrendje, amihez szeretne tartani es agyalnak azon, hogy mikent lehetne ezt ugy megoldani, hogy kozben nem vezessek ki magukat a piacrol. Meggyozodesm, hogy sikeresek lennenek a hagyomanyos "mosolygos" legoval is, ha azt nyomatnak orrba-szajba a TV reklamokban. Persze ez egy koevolucios, korkoros folyamat: azt reklamozzak/gyartjak amire piaci igeny mutatkozik es arra mutatkozik piaci igeny, amit gyartanak/reklamoznak. Viszont szerintem ez az utobbi irany erosebb, ezzel lehetne kikerulni a spiralbol.

nuttmeg 2011.01.24. 22:52:11

@OkoskaTo:rp

Sot, lenyegeben ott kezdodott a zulles, amikor a "sokdarabos@ kombinalgatos keszletek helyett, egyre kevesebb, de elore formara froccsontott elembol osszeallithato keszleteket kezdtek el piacra dobni.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.01.24. 23:11:53

A PowerMiners se egy tündérmese, de hosszú percekig nézegettem a kombájnt vagy mit, amikor fiam összerakta a karácsonyi készletet, feleségem meg a szörnytől volt oda, hogy milyen jópofa. Semmi baj nincs. Eddig talán nem harcoltak-e az űrhajók egymással? Az autók nem versenyeztek-e vagy üldözték egyást?

Ha már szót kaptam: a lányos vonal egyszerűen gyönyörű, a legszebben kivitelezett emberfigurák, amit valaha láttam műanyagból, ráver a Playmobilra bőven.

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.01.24. 23:12:11

az egyébként kizárólag legóval foglalkozó blogunkon már többször feszegettük ezt a kérdést. ott került elő egy mr1-en elhangzott, játékokról szóló beszélgetés ( www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/jatekok-janos-vitez-vagy-a-spiderman-.html ), ahol két pszichológus is kábé azt mondta el, hogy egy játéktól még soha senki nem lett agresszív.

a sokdarabos, kombinálgatós szettek egyébként nem tűntek el, sőt újra egyre több van belőlük. az meg hogy gyerekkorunk szettjeit (és mosolygós figuráit) sírjuk vissza, sajátos kortünet: öregszünk (épp ezért mi is rengeteget nosztalgiázunk a blogon). nem hinném azonban, hogy a legónak valamiféle küldetéstudatból kizárólag "régi jó" készleteket kellene gyártania. ha egy megváltozott világban másra van igény, akkor mást kell gyártani.

vagy aki most a nyolcvanas évek legóit sírja vissza, az szívesebben játszott volna akkor olyan játékokkal, amelyek a hatvanas évek stechinkai/szellmi szintjén álltak? nem hiszem.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.01.24. 23:13:11

@nuttmeg: Ezt viszont aláírom, bár a frászkarika tudja, hogy érdemes-e visszasírni 1972-t, amikor csak magas alkatrészek voltak, 2x2, 2x4, 2x8-asok, és slussz.

implode 2011.01.24. 23:24:36

Nekem is feltűnt már és zavar is hogy a Lego egyre több nem-kreatív játékot dob piacra. szerencsére emellett azért van bőven még a hagyományos fajtából (kinek-kinek pénztárcája szerint). egy biztos az én fiaim nem kapnak semmiféle Bionicle típusú Lego-t, csak a City, Creator, Technic szintűt. Egyelőre viszont még csak Duplo-znak. Sose gondoltam volna hogy a duplo is mennyire jó tud lenni, mégha nagyobbak is a kockák. Legutóbb egy tengeri-fúrótornyot építettünk helikopter-leszálóval lakótömbbel, gázégetővel miegyébbel.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.01.24. 23:27:33

Még mindig jobb, mint LEGO politikus figurák :D

hungarisztan 2011.01.24. 23:34:58

A figuráknál szerintem sokkal nagyobb baj, hogy egy csomó játékbolt lego címszó alatt mást szinte már nem is tart, mint ezeket az abszolúte béna, 1 doboz = 1 összeépítés vackokat. Háborúsat a régi minifigekkel is lehet játszani, és fordítva: az „agresszív” figurák sem feltétlenül determinálják az erőszakos játékot. Ellenben a variálhatóság hiánya, a túlzottan speciális építőelemek pont a LEGO legnagyszerűbb alapfilozófiáját (és meggyőződésem szerint egyszersmind sikerének titkát!) dobják sutba. Abban semmi kreatív, gondolkodásra inspiráló nincs, ha a dobozból egyfélét lehet összerakni.
Ez nem öregedés kérdése: világosan emlékszem gyerekkoromra, akkor is roppant kiábrándítónak tartottam azokat a kisebb minimáldobozokat, amelyekből alig lehetett „kihozni valamit”, ilyenre egyáltalán nem is vágytam. Már gyerekként is kilógott a marketinges lóláb: végy minél több dobozzal. Szerintem a mai gyerekek sem rosszabbak az elődöknél: akit kora gyerekkorától kezdve értelmesen nevelnek, az ezerszer több örömet talál a variálhatóan (ad absurdum: nem rajz alapján, hanem szabadon) összeépíthető csomagokban, mint a specializáltakban. Utóbbi divat, előbbi izgalmas játék.
Jó, hogy fejlődik a LEGO, tök jó, hogy van benne mechanika, robotika, meg ki tudja még mi, de a marketingeseket el kéne zavarni a cég környékéről, mert lehet ugyan, hogy a cég folyó mérlegét konszolidálják ezekkel a fejőstehén sorozatokkal, de közben elszegényítik a világot. Pont ők, akiknek a kreativitás lenne a munkaeszközük?! Hát miért nem arra fordítják, hogy vonzó, kreatív nagycsomagokat tervezzenek? Szerintem értelmes szülő úgysem vásárol a gagyi, lebutított készletű csomagokból, vagy ha nagyon nyivákol a gyerek, mert a havernak is van, hát egyszer megveszi fogcsikorgatva, de hosszú távon ez öngól, mert a szülő ezzel letudja a legovásárlást, a jóval drágább nagylegók meg ott fognak porosodni a játékboltok polcain... (Legalábbis én tudatos fogyasztó vagyok, ha a gyártó cég marketingesei szivatnak, én visszaszivatom őket azzal, hogy nem vásárlok tőlük. Persze tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de szerintem rossz az alapvető stratégiai irány legóéknál. Szegény alapító forog a sírjában, mint a ventillátor...)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.01.24. 23:48:51

@hungarisztan:
"mást szinte már nem is tart, mint ezeket az abszolúte béna, 1 doboz = 1 összeépítés vackokat. [...] llenben a variálhatóság hiánya, a túlzottan speciális építőelemek pont a LEGO legnagyszerűbb alapfilozófiáját [...] dobják sutba. "

Bocs, te az egydobozos 40-80 kockás készletekből csak egyfélét tudsz építeni? Azt hiszem, a hiba nem a Legoban van.

Ha arra célzol, hogy régebben a Legoland készletek dobozán volt még 3-4 ötlet, most meg a hasonló méretű City készletekén nincs, akkor megintcsak azt kell mondjam, nem a képeken lévőt megépíteni a kunszt.

Igen, vannak 15-30 kockás egészen kis, impulse készletek is, azokból _önmagukban_ tényleg nem sok minden jön ki, de azok nem is arra valók. Elsősorban kicsi, olcsó ajándékok, másrészt más készleteket egészítenek ki.

Exploiter 2011.01.24. 23:52:53

Ez már régóta zavar engem is. Mi ez? Nem is lego, csak valami annak látszó izé.

De benéztem egy játékboltba nemrég, elég sok szép nagy készlet is van. Hogy miért pont ezt a szar vonulatot reklámozzák inkább, azt nem tudom, de nem rossz a helyzet most sem.

Egy mindstorms készlettől pl tizenévesen összevizeltem volna magam. Bár úgyse kaptam volna meg, mint ahogy a szuperautót sem... :(

Yaesu 2011.01.25. 00:23:36

Egy kicsit off, épp arról beszéltem a párommal, hogy simán lehetne felnőtt LEGO-t gyártani, mondjuk egy II. vh-s sorozatot készíteni, mekkora diorámékat lehetne csinálni... Ha már Star Wars meg ilyen Ninjás marhaságok vannak.

Thresher 2011.01.25. 00:39:55

Mini off:

Nem tudtok olyan linket, ahol katalógusban vannak a a főleg régi készletek? Gondolok a 90 évek elején megjelentekre...nekem volt egy jó, nagyon klafa, csak elvitte a gép a k.jelzőt. :(

Halfbreed 2011.01.25. 00:46:54

@bonebear: "Még mindig jobb, mint LEGO politikus figurák :D"

És ilyenkor nem lehet kommentet nem lehet lájkolni...:D

Thresher 2011.01.25. 00:50:51

@Yaesu: Nagyon köszönöm szépen, ez az! :)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.25. 01:32:57

A LEGO pontosan azt fogja gyártani, amire a kimutatások szerint igény van, ergo ami több pénzt hoz. Szép, de naiv dolog elvárni egy ekkora cégtől, hogy majd szembemegy a mainstream sodrával. Az ilyesmi csak a legnyálasabb amerikai filmekben szokott beválni. :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.25. 05:05:07

LEGO is the best! Viszont hianyolom az uj dobozokbol - talan az korai technics korszak ota, late 80's, hogy vesztett a kreativitasbol, ujjabban rengeteg panelt es osszeepitett reszelemeket ad a hagyomanyos kockak es hasabok helyett :) Kevesbe variaslhatoak az uj Legok, na.

Egu 2011.01.25. 06:36:14

@Thresher: Áááá!!! All themes/Basic/108 - battery box.

Baszki, anno ez ment nekem szarrá (a kis csatlakozó tört el) és meddig próbálgattam megcsinálni, mire jött fater és megoldotta...:)))

Tartozott hozzá egy sárga motor fix tengelyes hajtással. Kitaláltam, hogy gumival át lehet vinni a forgást a darura és már volt is egy 50-60 cm magas toronydarum.
Azok voltak ám a szép idők! :)))))

Blobov 2011.01.25. 07:09:30

@Hammer: Nekem inkább az a bajom, hogy a lego-k tele lettek olyan elemekkel, amikből csak azt tudsz építeni, ami a dobozban van. Ha összeöntöm az összeset, egyes elemek teljesen felhasználhatatlanok, mert annyira tárgyspecifikusak; s úgy fest, pont ezekből az egyedi elemekből lett túl sok.

carstep 2011.01.25. 08:01:05

Hat hasznaljatok modern Lego-t, Minecraftnak / minecraft.net / hivjak es szamitogepen lehet jatszani vele :). En nagyon sokaig kek piros "teglakkal" jatszottam, ahhoz kellett am kreativitas.

cs.

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2011.01.25. 08:09:43

Nálunk már 2 éve menő a LEGO - Indiana Jones XBOX360-on, nemigen unják meg a gyerekek. Előtt meg a LEGO Racers II volt PC-n. Van LEGO itthon két igen méretes dobozzal, de a 7 és 12 éves gyerekemen azt látom, hogy az nemigen köti le őket, mikor vannak sokkal mozgalmasabb interaktív játékok. Azt is mondhatom, hogy sajnos, de csak azért nem teszem, mert valóban a LEGO horror-árban van és nem nyújt már annyit, mint régen :(((( - ez a sajnos!

2011.01.25. 08:29:15

kiskoromban lehettek mosolygós figurák, mindegyiket egy húsdaráló mega-robot szörnybe, netalán egy tonna lézerfegyverrel és rakétával felszerelt űrhajóba építettem be.
A kastélyaim mind tele voltak csontvázakkal, katapultokkal, veremcsapdákkal.
A kalózaim imádták a pallóról lelökni a katonákat...
de ettől még nem lettem lelki deformitásokkal szenvedő felnőtt.
Ami zavar, hogy az ár/kocka arány mára brutális lett. Egy 1000 darabos legó már 30.000ft! Régen kicsit másképp volt.

Egyéves Önkéntes 2011.01.25. 08:29:37

nálunk a gyerek két évesen el akarta fűrészelni az asztal lábát
- mondom micsinász?
- a tomésdzseriben láttam! :)

annál brutálisabb nemigen van, aztán mégse lettünk barmok

winter 2011.01.25. 08:32:35

Nekem a Legoból a lányos játékok hiányoznak.
most mondjátok már meg melyiket legot ajánlanátok egy 7 éves kislánynak ?

pit.stop.boys 2011.01.25. 08:58:16

Apád nem féltette bimbódzó gyermeki lelkedet, mikor d'Artagnannak képzeleted magad és a fakardoddal írtottad a szomszéd málnását? Aztán sorozatgyilkos lett belőled? Kár minden szaron aggódni, hogy mit tesz a gyerek fejlődésével. Elfelejted, elfelejtitek, hogy gyerekként, annak idején kiosztják, hogy ez a jó játék, ezt használhatod, az meg buta játék, fúj, kakás, ne is gondolj rá, hogy meg lettél volna sértődve - joggal.

Hozzá Szóló 2011.01.25. 09:19:09

A LEGO - szerencsére - tényleg gyárt még ma is mosolygós figurákat. De lépnie kell, nyomás van. Eleve a 3. évezredben örülni kell, ha már nem PC-re írt játék a játék...

@Mária:

"Ha azért kéri, mert az iskolában erről beszélnek, vagy mert a tévében látta a reklámot, akkor meg kell próbálni meggyőzni arról, hogy ez miért nem jó"

Az iskolában minden hülyeségről beszélnek. Ez alapján vásárolni a gyereknek elég gáz. Nálam pont a LEGO volt a legjobb példa arra, hogy igenis fittyet lehet hányni a többi gyerek hülyeségére, sőt, kell is. Annak idején volt egy csomó marhaság, a frissen bejött G.I.Joe és társai... ott a probléma, hogy valaki leülteti a gyerekét a tévé elé... nincs jobb program?

@Blobov: ez igaz, de még nincs elveszve teljesen az egész... a Kinder-tojás figurái is nagyon sokat butultak sajnos. A rengeteg darabtól eljutottunk odáig, hogy a tojás kinyitásakor már csak egy darab valami van ott. Amihez - ahogy azt előttem a LEGO kapcsán is megállapították - összegyűjtheted a többit is, magyarul FOGYASSZ jó sokat... na ez GÁZ.

Hozzá Szóló 2011.01.25. 09:20:11

@winter: Egyiket se, lányoknak nem való a LEGO, csak komoly fiúknak, lányok fésüljék csak a babáikat! :D

Szelid sunmalac 2011.01.25. 09:21:21

Igen. Egesz gyerekkoromat legoval toltottem, sot most a mi gyerekunk is az en legoimmal jatszik, mert a mai napig annyi van, hogy ket hatalmas doboz tele van veluk. Mosolygos, aranyos vadasz es hosies lovagok voltak. Allandoan haboruztak, kuzdottek, gyilkoltak. Soha nem volt szo arrol, hogy epp alamafat ultessenek es kinek van nagyobb paradicsoma. Az urhajosoknal akinek tobb fegyvert lehetett felzsufolni a hajojara, az nyert. Akor most megis mi a fraszrol beszelunk? Mert a Batman, meg a pokermber aztan nemvoltak brutalisak, ugye? A fraszert kell mindenen picsogni.

Szelid sunmalac 2011.01.25. 09:24:31

Sot! Mondok meg jobbat, ha epp nem legoztam, kimentem a baratommal a szabadba! Igen, egeszseges gyerek voltam, sokat szaladgaltunk a szantofoldeken, ugraltunk a szenakazalban, minden szulo alma! Meg kimentunk a banyatohoz es zacskoszamra gyujtottuk a bekakat, amit biciklin vittunk haza a kormanyra akasztva. Mire megerkeztunk feluk csak piros massza volt. A tobbit szetengedtuk, aztan felteglaval vadasztunk rajuk, vagy epp a satuba szoritottuk oket. Ha most azt mondod brutalis, nezz meg egy biologia gyakorloorat. Nem vagyok sem bunozo, sem gyilkos.

Cs 2011.01.25. 09:27:00

Családomban a gyerekek Lego korszakba értek, így van egy kis rálátásom a régi és a mai Legora. Szerintem a Lego egyáltalán nem lett rossz. Másabb, az igaz, de a lényege változatlan. Annak, hogy mit építesz csak a képzeleted szab határt (na meg persze, hogy hány kockád van :) ) Borzasztó zseniális készletek vannak (meg vannak nagyon szer megoldások is). Rengeteg új elem van, de ez egyáltalán nem baj, ezekkel olyan megoldásokat lehet csinálni, amire régen nem volt mód. Nem véletlenül megy jól a Lego szekere, az ezredforduló mélyrepülése után (s nem csak az újak miatt, a régi stílusú készletek is jobban mennek)

Ami meg az agresszivitást illeti. A fiú gyerekek mindig is harcoltak, harcolnak és harcolni fognak. Ólomkatona, pokemon, lego, bábú, faágak, kavicsok. tök mindegy, megtalálják bennük a harc lehetőségét, ez bennük van.

kreativkid · http://www.kreativkid.hu 2011.01.25. 09:44:56

EÖ: Ez mind szép, de ebből 3 féle doboz kapható, egy nagy családi ház, egy kis lovas készlet, meg egy apró kutyás. Slussz. Amikor a lányom baba volt, még volt Clickit, mire belenőtt, megszűnt. :-((

2011.01.25. 09:45:53

@Cs: Mostanság a régen jól megépíthető részeket egy nagy darabbal váltják ki, ez baj.

Engedtessék meg egy apró reklám: lego.blog.hu
Itt kiderül, hogy manapság a felnőttek többet legóznak, mint a gyerekek :)
Vannak fantasztikus, több tízezer darabból összerakott élethű kocsmák, működőképes (!) fegyverutánzatok... zseniális

2011.01.25. 09:46:39

@kreativkid: esetleg próbálkozz meg a City sorozattal, hátha van olyan, ami érdekli. Bár az elsődlegesen fiús, ámbátor talán nem annyira.

winter 2011.01.25. 09:58:17

@EÖ: Köszi szépen ezeket ha hiszed ha nem NEM LEHET KAPNI!

winter 2011.01.25. 10:05:10

@Hozzá Szóló: : ))
OKé!
DE a duplo bejött és lenne igény valami NEM bionicle-szörny-atlatisz-transformers dologra.

Egyéves Önkéntes 2011.01.25. 10:09:36

@winter: lehet kapni: www.legoaruhaz.hu/lego-6/lego-belville-35/hun/

de ha itt nem, akkor ebay-amazon-egyebek.

És nem, nem drágább, még szállítással sem!

winter 2011.01.25. 10:16:04

@EÖ: oké !
a dijugratás és az istálló megvan ,meg a rózsaszin kockás készlet is ,
továbbá megvan még egy régebbi darab, az Andersenes sorozatból a Borsószem királykisasszony . ezzel kifújt .

DE azért köszi szépen !

marxengelszleninsz 2011.01.25. 10:18:12

Sajnos való igaz, hogy egyre több a specifikus elem a készletekben. A cég a bionicle sorozattal pedig szerintem teljesen elrugaszkodott a klasszikus lego koncepciótól. A legnagyobb baj mégsem ez, hanem az, hogy ezek a készletek csapnivaló minőségűek, engem ezek inkább holmi kínai vacakra emlékeztetnek. A gömbcsukós elemek kb 1-2 hétig bírják a szétszedés/összerakás ciklusokat, azután menthetetlenül elrepednek/eltörnek. Ezúton is csókoltatom a dizájnert..
A kis színes villás gömbcsukós elemeket persze nem lehet külön, olcsón beszerezni, meg kell venni újra a készletet.. Gondoltam írok a Lego-nak a tönkrement alkatrészek ügyében, de mire a levelet megírtam, a készlet - a fiam aktív építési kedvének köszönhetően - újabb repedt alkatrészekkel "gazdagodott", rájöttem, hogy ezek a százezerszámra forgalmazott, transzformerszekre hajazó szörnyetegek esetében a cég koncepciója az, hogy egyszer rakd össze, azután ne szedd szét többet, mert az anyag nem bírja az igénybevételt. Hát ez a lego lényege?!..

A másik - számomra érthetetlen - dolog, a tematikus készletek témaválasztása. Indiana Jones, Harry Potter - 6..12 éveseknek?! Könyörgöm, ezek a filmek erősen 12 év felett ajánlottak! Mi lesz a következő? Nyolcadik utas a halál, 3 évtől?! Oké, lehet játszani a készlettel a film megnézése nélkül is, dehát mégiscsak kapcsolódik egymáshoz a kettő.

A lego fejlesztések pozitívuma viszont, hogy az internet korában nem hagyták figyelmen kívül a mára talán legfontosabbá váló médiafelületet. Számtalan, különféle típusú online játék elérhető a lego oldalon. Csak azért nem írom hogy ingyenes, mert ezek fejlesztését többszörösen megfizetjük a dobozos termékek megvásárlása során. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek az online játékoknak erős marketing értéke is van. Ha pl. még nincs Space Police készlet otthon, de a fiad elkezd játszani az online játékkal, az biztos, hogy előbb-utóbb meg kell vásárolni belőle néhány dobozt is...

Cs 2011.01.25. 10:45:50

@HUN_Sector: Mondjál ezekre példát kérlek. Amit én látok az nem olyan vészes, de nem látok mindent :) Régen is voltak nagyobb, specifikus elemek. Egy várat se korckánként kellett összerakni, voltak nagy várfal elemek, ahogy a teherautók/kamionok rakterére is voltak oldalfal elemek, vagy a repülőkhöz is speciális elemek, hogy minnél jobban hasonlítson az igazihoz és hasznáható legyen, na meg persze, hogy egybe maradjon.

Látom, hogy manapság rengeteg kisebb egybeöntött elem van, amit régen össze kellett rakni 2-3 elemből, ha egyáltalán össze lehetett.

Egyéves Önkéntes 2011.01.25. 10:47:08

@winter: nincs mit
a palymobil ezen a téren beelőzte a LEGO-t
nem is értem, erre miért nem léptek valamit

Egyéves Önkéntes 2011.01.25. 10:56:13

@Cs: mondok én példát: van a hajó (LEGO 7906), aminek az alja (ez még oké, mert vízálló) egy darab.
De a fedélzete is egy darab. Miért?? Simán meg lehetne építeni egyéb elemekből.
De kismillió példát tudnék. A LEGO kezd elkurvulni.
A bionicle ékes példa erre.
Meg a Ninjago.
Meg a collectable minifigs.

marxengelszleninsz 2011.01.25. 11:10:51

gömbcsukló, gömbcsukló.. (kicsit gyakorlom, hátha most nem marad ki az L betű..)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.01.25. 11:15:07

@EÖ: A hajó rossz példa. A hajótestek már 30 éve is egybeöntve voltak, a fedélzettel összenőve, tehát az "elkurvulás" meg a "kezdés" nem helytálló.
www.brickset.com/browse/themes/?theme=Boats

De ha modellezni akarsz, akkor bármikor kirakhatod a hajótestet kockákból is. Akár gyári készletből is: www.brickset.com/detail/?Set=4997-1

Egyéves Önkéntes 2011.01.25. 11:21:48

@Hammer: mondom, ezer más példa is van, nekem úgy tűnik, hogy a LEGO már nem az, ami volt

Cs 2011.01.25. 13:28:55

@EÖ: Ezek rossz példák. A hajótest régen modulokból állt, test és fedélzet egyberagasztva gyárilag és ezeket modulokat kellett összerakni 3-4-5 darabot. A Bionicle meg a többit meg hadjuk már, ha csak ilyenek lennének Lego név alatt, akkor jogos lenne, de így hogy 100 féle legó van... Mindenki megtalálhatja a hozzá közelebb állót. A sok 100 darabból összerakhatótól, pár nagy darabosig van minden. Arról meg nem is beszélve, hogy nem csak készleteket lehet venni már manapság.

Egyébiránt a Legok általánosságban nagyobbak lettek, a mostani teherautók legalább 2x akkorák, mint a régiek.

Egyéves Önkéntes 2011.01.25. 13:45:34

@Cs: a bionicle sehogy sem illeszthető be a klasszikus LEGO játékokba
sőt a Belville is inkább egy Playmobil klónnak tűnik, mint LEGO-nak

2011.01.25. 14:00:12

@Cs: no haladjunk sorban, mert nem tudom mit mire írtál:
példa:www.youtube.com/watch?v=H23HDHRVjpA
(működőképes legó fegyver)

A kockaproblémát te is leírtad, amit régen 2-3-ból összeraktál, az mára egy nagy elem lett. Egyébként a lenti linket neked is ajánlom, sok kocka, ehhez képest jó ár, és nincsenek nagy elemek.

@kreativkid: a kislányodnak hátha ez tetszene: kockabolt.com/store/product_info.php?products_id=990
süti beállítások módosítása